MO Museum of Modern Art, Lithuania

The MO Modern Art Museum, designed by Daniel Libeskind, officially opened in Vilnius, Lithuania. As the project is located at the intersection of the past and present of the medieval city, the historic gate of Vilnius inspired the museum as a "cultural gateway" The concept of connecting the urban grid of the 18th century with the contemporary streetscape. The 3,100 square meter museum integrates a public square, allowing visitors to experience the project and participate in the surrounding urban architecture at the same time.

Studio Libeskind, DO Architects in Lithuania and Baltic engineers jointly opened the MO Modern Art Museum on October 18, 2018. The first exhibition was titled "All Art Is Related to Us. Facade covered in white plaster. Very pure, this material is commonly used throughout the city. When visitors approach the museum, a very expressive staircase will come into view, which intersects the diagonal axis of the museum and meets the museum’s smallest façade. The appearance forms a strong contrast. The staircase opens the facade and connects the street and the internal space of the museum, reflecting the openness of the museum. The stepped roof is used as a public gathering area or a place for public performances. The roof is also cantilevered A 5-meter-long floor-to-ceiling glass wall integrates the interior space of the exhibition hall with the view of the public terrace.

For the design projects of cultural institutions, Libeskind Studio pays great attention to the design of public spaces. The MO Museum of Modern Art is located in a dense urban area, and they designed a quarter of the site as a green space. At the street level, sculptures created by the winners of the Lithuanian National Culture and Art Award are expected to be exhibited in the newly built garden space. On the north side of the building, visitors will enter a light-filled lobby through a two-story full-height glass entrance. Here, both inside and outside of the building, the common design element of geometric skylights is adopted. On the one hand, light can enter the ground floor space through these skylights, and on the other hand, it also makes the upper and lower floors visually connected and connected, and has a more integrated feeling.

5c347c5a24d5b.jpg

5c347c7b30476.jpg

5c347c8b529c7.jpg

5c347c9c97469.jpg

5c347c68dbf0b.jpg

5c347c82aa596.jpg

5c347c915e0e2.jpg

5c347c984ecbe.jpg

5c347c6278c21.jpg

5c347c72472ac.jpg

5c347ca33417f.jpg

Tags: Architecture design

Add new comment