Ji-Qing High-speed Railway Zhangqiu North Station

Zhangqiu North Station is located in the north of Zhangqiu District, Jinan City, about 14 kilometers away from the center of Zhangqiu District. About 5 kilometers to the north is the Jiqing Expressway. On the east side, S244 Provincial Highway passes through and connects with Jiqing Highway and Beijing-Shanghai Expressway. The station center mileage is DK30+600, and the station scale is 2 sets of 4 lines (including the main line). The elevation of the rail top of the station at the central mileage is 42.8162, and there is a tunnel for passengers entering and exiting the station with a hole of 8.0m.

The Zhangqiu North Station Building is a line-side down-type building with a total length of 136.5m, a total width of 37.5m, and an area of ​​approximately 24,000 square meters. The maximum number of people gathered is 300 (long-term). It is a small railway passenger station.

Zhangqiu is known as the "Xiaoquan City", with a long history and cultural heritage, and the beautiful Baimai Spring has created the architectural image of Shulang in Zhangqiu North Station. The design is based on: "spring water is gushing, a hundred pulses are rising". The exquisite architectural skin is composed of rhythmic prefabricated components and glass curtain walls, which imply the spring water is gushing and the intention of a hundred veins to rise, expressing the coexistence of poetry and vitality of the hundred veins, but there is no lack of exquisite and unique temperament.

A concrete canopy is set up between the station building and the platform. The canopy roof is composed of a number of streamlined shuttle-shaped panels combined with structural beams. Its form echoes the station building. The side close to the station building has a glass roof that allows sunlight to penetrate. The shuttle-shaped board is scattered to the connecting body channel, creating a bright, open, rhythmic and unique transitional space for entering and exiting the station.

The interior design is transparent as a whole. While ensuring the overall effect of the interior, it incorporates architectural elements that match the exterior facade, making the combination of interior and exterior more organic.

The main part of the Zhangqiu North Station building has two floors above the ground, and part of it has three floors. A semi-basement waiting area and a parking connection area are set up under the square in front of the station. The above ground construction area is 10,000 square meters, the underground construction area is 14,000 square meters, and the total construction area is 24,000 square meters.

The middle part of the first floor of the station building is the public space such as the entrance hall and the waiting room; on both sides are the ticket hall, the exit hall, the ticket office and the four-electric room; the middle of the second floor is the waiting hall, and the two sides are used for the four-electric power Room, office room and equipment room.

Zhangqiu North Station has designed a 4000 square meter semi-basement waiting area in combination with the sunken courtyard. The 500 square meter transfer space is seamlessly connected with the main door of the station building to achieve double entry. At the same time, 10,000 square meters of parking and inbound connection space are set up around the waiting hall, which more closely connects the parking lot and the main station building, and really realizes "zero transfer". This is also an innovative thinking in the design of a passenger station of about 10,000 square meters. It cleverly solves the difference between the scale of station approval and the scale of local demand. It also takes into account the flexibility of later operations and optimizes passenger transfer from the spatial dimension. Streamlined organization.

5c2e64a6eb4de.jpg

5c2e64a2750c7.jpg

5c2e64aceb4de.jpg

5c2e646b9b321.jpg

5c2e647c5a588.jpg

5c2e649d2c91c.jpg

5c2e6470ef1e7.jpg

5c2e6497bd872.jpg

5c2e64829b321.jpg

5c2e648824f0a.jpg

5c2e649224f0a.jpg

5c2e6476881f4.jpg

Tags: Interior design

Add new comment