The new teaching building of Utrecht University of Applied Sciences, the Netherlands

Until four years ago, the HU University of Applied Sciences, a school founded in 1995 through the merger of several previously independent institutions, was spread across some 30 buildings in Utrecht, The Netherlands. The university prioritized consolidating its footprint into five adjacent buildings on its Utrecht Science Park campus.

Schmidt Hammer Lassen Architects’ new structure is the last of the five completing the Kasbah masterplan. The 22,310-square-metre Heidelberglaan 15 building is home to eight educational institutes in the economics, management, information communication and technology, and media and communication sectors.

“The HU University of Applied Sciences was a spatial design challenge with more than 5,800 students, faculty and visitors moving through the 3,000-square-metre footprint of the building daily,” said Kristian Ahlmark, Partner and Design Director Copenhagen at Schmidt Hammer Lassen. "In order to create a social gathering place and bring natural daylight deep into the heart of the building, we placed meeting and study rooms around the atrium so that it came to function as a vertical city hall that connects to the city square of the ground floor.The space is then tied together with large, iconic escalators and the movement of people between floors becomes part of the experience of the space."

Arriving through the doors of the main entrance, a softly-lighted vertical space opens up with a web of stairways, escalators and indoor bridges crisscrossing overhead. The ground floor of the university is designed to erase the boundary between indoor and outdoor by putting educational activities on full display through full-length windows. This transparency is also incorporated into the design of two lecture halls on the ground floor. Seating 200 and 260 people respectively, the large lecture halls feature glass walls and a retractable wall similar to a garage door that can open up completely to allow connectivity with the main entrance hall.

The ground floor is completed with a student-run café and other dining options, technical facilities on the south side of the floor, and informal meeting spaces with an abundance of built-in seating.

Moving upthrough the atrium, each of the university's institutes has a dedicated student and faculty centre within the building, and they are spread out among the topsix floors. The centres serve as the beating heart of each department and include institute-specific space and facilities for staff and students to meet and cross paths.

Also placed throughout the building are more than 60 classrooms, two smaller lecture halls that each seat 90 people, and 20 project group rooms, all of which are shared across institutes. Timber boxes placed along the central atrium are concentration workspaces fit for one or two people to meet or study. Demonstrating the efficient use of space throughout the design, desk surfaces are built behind the walls overlooking the atrium.

The white, off-white and timber color scheme of the university’s interior is accented with a pop of chartreuse that lines the three escalators that transverse the atrium.

Schmidt Hammer Lassen's creative use of color is also demonstrated on the exterior fa?ade that features neutrally-colored anodized aluminium cladding, with one color dissolving into the next to create a gentle patchwork effect. The various colors that fade into each other represent the interwoven design of the interior layout that allows users of the school's eight institutes to intersect within the building.

When viewing the building from Bolognalaan street that runs along the east side of the building, two 90-seat lecture halls, an advanced television studio for the media school, and a meeting centre can be identified by the solid patches of cladding.

On the opposite side of the building a new inner courtyard is created towards the neighbouring student housing block. The volume steps up towards the east fa?ade allowing it to connect with the existing buildings and activatingit from all sides. The two large, ground floor lecture halls jut out from the fa?ade into the courtyard and serve as shelter for bicycle parking beneath them.

The exterior and interior are also linked by the moiré pattern of the alumimium cladding that can be found not only on the exterior fa?ade, but also on the internal staircases. The perforation on the staircases play a role in the acoustics of the space, and beneath them are sound absorption materials that dampen the noise made by the thousands of people that use the building daily. Atop the building are green roof terraces that provide a relaxing outdoor respite for students, faculty and visitors alike. The HU University of Applied Sciences Heidelberglaan 15 building opened to students and staff on September 3 in time for the start of the fall 2018 semester.

5c2f5c1d3432e.jpg

5c2f5c2a699ac.jpg

5c2f5c2fc5284.jpg

5c2f5c4b1d4f8.jpg

5c2f5c5edfdc3.jpg

5c2f5c6a43752.jpg

5c2f5c6f65ca3.jpg

5c2f5c17d099f.jpg

5c2f5c24c157b.jpg

5c2f5c44c5284.jpg

5c2f5c64dfdc3.jpg

5c2f5c79a6a3c.jpg

5c2f5c89ef1e7.jpg

5c2f5c41197ef.jpg

5c2f5c91844eb.jpg

5c2f5c129390f.jpg

5c2f5c369390f.jpg

5c2f5c5338037.jpg

5c2f5c5921201.jpg

5c2f5c9721201.jpg

5c2f5ca721201.jpg

5c2f5caf30625.jpg

5c2f5cb4a2d33.jpg

5c2f5cbd3fa49.jpg

5c2f5cc9c8f8d.jpg

5c2f5cd1807e2.jpg

Tags: Interior design

Add new comment